Fakta, Nyheder

En bilnation?

12 feb , 2020  

Fotos af Mihis Alex fra Pexels

Der bliver solgt flere personbiler i Danmark nu end nogensinde før. I 2019 var tallet 225.594 solgte personbiler. Det er omkring 3% flere end i 2018 og mere end en fordobling i forhold til for ti år siden.

Det har også konsekvenser for udsigterne til at gøre noget ved klimakrisen. Ifølge Danmarks Statistik steg den gennemsnitlige CO-udledning for alle nyregistrerede personbiler inklusive el- og plugin-hybridbiler nemlig fra 105 gram/km i januar 2017 til 113 gram/km i august 2019. Hvis den tekniske udvikling fra 2017 til nu mht. bilernes vægt, motorstørrelse og -effekt og energieffektivitet fortsætter frem til udgangen af 2020, og der samtidig ikke sker ændringer i forholdet mellem eldrevne og fossildrevne biler, vil udledningen af CO2 i december 2020 ligge på ca. 118 gram/km.

Dagbladet Information skriver i en leder den 12. februar at

Med det stigende bilsalg er Danmark ifølge flere eksperter ved at miste en historisk position som et af de lande i Europa, hvor der er færrest biler i forhold til antallet af indbyggere, hvor der er flest cyklister, og hvor få familier har to eller flere biler.

Er dette et naturfænomen? Selvfølgelig ikke. Det er resultatet af en målbevidst politik. Registreringsafgifterne er blevet sænket flere gange i årenes løb, først af Venstre og Konservative alene, siden også sammen med Socialdemokraterne. Man taler gerne om “valgfrihed”, men reelt har de seneste mange års politiske tiltag først og fremmest begunstiget privatbilismen og lokket flere og flere væk fra mindre CO2-belastende trafikformer..

By


Skriv et svar