Perspektiver

Hvad vi kan lære af Madrid

10 jan , 2017  

madrid-foer

Manzanares-floden førhen – domineret af motorvej M30.

Tilbage i sommeren 2014 skrev vi om hvordan en motorvej i Sydkorea blev nedlagt og erstattet af grønne områder. En lignende udvikling er sket i Spanien. Floden Manzaneres løber gennem Madrid og er en vigtig del af den spanske hovedstads historie. Under borgerkrigeren var Manzaneres en vigtig forsvarslinje for republikanerne.

Men efterhånden blev floden forsømt, og ikke mindst da bredderne blev domineret af en motorvej. I årene efter 2000 begyndte arbejdet på at gøre noget ved dét; trafikken blev nu ledt igennem store underjordiske tunneller og grundene langs Manzanares blev til en park på 300 hektar med cykelstier, rekreative områder, 17 legepladser og endda en badestrand.

Gizmodo har en spændende artikel om hvordan man i Madrid og Seoul og flere andre steder i verden har fjernet motorveje og skabt en ny og bedre by.

Asfalt er ikke fremtiden.

madrid-nu

Manzanares-floden i dag – en grøn oase i den spanske hovedstad.

 

By


Skriv et svar