Indtryk

Muligheder eller motorveje?

8 sep , 2014  

motorvej

Planerne om Egholm-motorvejen, Hærvejsmotorvejen og andre motorvejsprojekter er tydelige symptomer på at lokalpolitikere og politiske partier er strandet i en opfattelse af motorveje som den bedste form for egnsudvikling. I Jyllands-Posten var der den 6. september en kronik af Viggo Mortensen og Finn Slumstrup om hvordan provinsen og regeringen har en tendens til at tænke på hinanden. 

Nedenstående citat er sigende:

I foråret 2010 udsendte Danske Regioner en redegørelse om ”Vækst i hele Danmark – yderområdernes udfordringer og muligheder”. Hen på efteråret udsendte Løkke Rasmussen-regeringen et skrift om ”Danmark i balance i en global verden”. Det var i denne pjece, man kunne læse en henrivende morsomhed. Regeringen fremsatte otte konkrete forslag om ”Bedre infrastruktur i yderområder”, og dér kunne man se en ny motorvej mellem Holstebro og Herning linet op side om side med en udvidelse af rundkørslen ved Grundtvigs Allé i Sønderborg!

Bare der er asfalteret over det hele, kan befolkningen uden for hovedstadsområdet bevæge sig fremad. Men provinsen (herunder det, medierne nu kalder for “Udkantsdanmark”) bør kunne formulere nogle bedre bud på egnsudvikling end de forudsigelige ønsker om bevillinger til motorvejsprojekter gennem grønne områder. Mange tilhængere af Egholm-motorvejen er strandet i en tilsvarende opfattelse af at en sådan motorvej er nødvendig og uomgængelig.

Der må da være andre udviklingsveje end de “nødvendige” motorveje! Som Mortensen og Slumstrup skriver:

Udkanten er nødt til at melde sig ind i kampen om den offentlige mening, kaste offerrollen af sig og vise, at det gode liv kan udfoldes på mangfoldige måder netop i udkanten, som er mulighedernes land.

 

By


Skriv et svar